Pankreatoblastom: Çocukluk Çağının Nadir Bir Tümörü - Türk, Ali; Saygılı, Özlem; Can, Ulaş; Örmeci, Tuğrul; Ayan, İnci (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2011)
ÖZET Pankreatoblastom pankreas kaynaklı nadir görülen bir çocukluk çağı tümö rüdür. Çocuklarda en sık görülen pankreas tümörü olmakla beraber litera türde yaklaşık 100 olgu bildirilmiştir. Çalışmamızda pediatrik pankreatob lastom olgusunun radyolojik görüntüleme bulguları sunulmuştur. Karın sol üst kadranda ailesi tarafından farkedilen ele gelen kitle şikayeti ile başvu ran dört yaşındaki kız çocuğunda tüm batın ultrasonografisinde kistik nek rotik alanlar ve kalsifikasyon kümeleri içeren heterojen görünümde kitle saptandı. BT ve MRG’de kitlenin pankreas kuyruk ve korpus kesiminden kay naklandığı görüldü. Ayrıca karaciğerde metastaz ile uyumlu lezyonlar sap tandı. Biyopsi sonrası pankreatobastom tanısı konulan olguya total kitle ve metastaz rezeksiyonu yapılarak kemoterapi uygulandı. Pankreatoblastom ender görülmekle beraber çocuklarda üst karın bölgesinde yerleşim göste ren kitlelerin ayırıcı tanısında düşünülmelidir.