Otofaji: Bir Hücresel Stres Yanıtı ve Ölüm Mekanizması - Öz Arslan, Devrim; Korkmaz, Gözde; Gözüaçık, Devrim (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2011)
ÖZET Otofaji uzun ömürlü proteinlerin, organellerin ve sitoplazmik parçacık ların parçalanmasından sorumlu fizyolojik bir fenomendir. Otofaji, lizo zomal parçalanmadan sonra hücresel geridönüşümü sağlar ve hücrenin açlık, büyüme faktörü yokluğu ve oksidatif stres gibi çeşitli koşullarda hayatta kalmasına yardımcı olur. Paradoksal olarak bazı koşullar altın da otofaji hücreyi kaspaz bağımsız yolak üzerinden, apoptotik olmayan hücre ölümüyle, öldürebilmektedir (Tip II hücre ölümü ya da otofajik hücre ölümü). Birçok veri, klasik apoptoz ile otofaji arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu işaret etmektedir ve bu bağlantı moleküler düzeyde aydınlatılmaya başlanmıştır. Apoptoz ve otofaji arasındaki karşılıklı etki leşim oldukça karışık gibi gözükmektedir. Fakat bu alandaki araştırmalar kanser, enfeksiyonlar ve nörodejenaratif hastalıklar gibi sağlık problem leri için yeni tanı, takip ve tedavi yöntemlerine yol açma potansiyeli nede niyle çok büyük önem arz etmektedir