Kompleks Kalp Anomalisi ile Birlikte Protein C Eksikliği Bulunan Çocukta Aşamalı Tam Düzeltme Operasyonu - Suzan, Dilek; Aydın, Selim; Kırat, Barış; Demir, İbrahim Halil; Ödemiş, Ender; Erek, Ersin (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2018)
ÖZET Kalp cerrahisi uygulanacak, koagulopati tanısı olan hastalar, yüksek oranda kanama ve tromboz riski ile karşı karşıya kalabilirler. Bu çalışmada kompleks kalp anomalisi ile birlikte Protein C eksikliği tanısı bulunan ve 4 yaşında, aşamalı Rastelli operasyonu uyguladığımız hastamız sunulmaktadır. Protein C eksikliği tanısı, hastamız 1.5 yaşında iken modifiye-BT şant uygulanmasının ardından erken dönem şant trombozu oluşumu nedeniyle yapılan tetkikler sonucunda konulmuştu. Şant ameliyatı sonrasında 2.5 yıl antikoagülan ve antiagregan tedaviyle şantı açık olarak izlenmiş ve 4 yaşında başarılı Rastelli operasyonu uygulanmıştır. Olgumuzu paylaşmaktaki amacımız kalp cerrahisi sonrası tromboembolik olaylara yol açabilen predispozan faktörlerin önemine dikkat çekmektir