Near İnfra Red Spektroskopisi (NIRS) Gerçekten Doku Saturasyonunu Ölçüyor mu? - Toroman, Fevzi; Erkek, Esin; Güçlü, Pınar; Sayın, Jülide; Arıtürk, Cem; Ökten, Eyüp Murat; Şenay, Şahin; Karabulut, Hasan; Alhan, Cem (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2013)
ÖZET Amaç: Açık kalp cerrahisi sırasında kullanılan ekstrakorporeal dolaşım uygulamasının neden olduğu dolaşım fizyolojisindeki değişikliğin (nonpulsatil akım) serebral dolaşım üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Serebral dolaşımdaki bu değişikliklerin Near Infrared Spektroskopisi (NIRS) ile yakından izlenmesinin sonuç parametrelerini olumlu yönde etkilediğinin gösterilmesi, NIRS’in açık kalp cerrahisinde kullanım alanı bulmasına neden olmuştur. Ancak NIRS yöntemi ile yapılan ölçümlerde elde edinilen değerlerin güvenilirliği ile ilgili kuşkuların olması, bu değerlerin karşılaştırılacağı güvenilir başka parametrelerin (altın standart ) olmaması, NIRS’in yaygın kullanımını etkileyen en önemli neden olmuştur. Biz bu çalışmamızda arter ve ven kanı örneklerini alabileceğimiz bir dokunun (biseps kası) NIRS ile ölçülen saturasyon değerini, matematiksel olarak hesaplanan saturasyon değeri ile karşılaştırarak NIRS’in güvenirliğini göstermeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Elektif baypas cerrahisi sonrası yoğun bakım ünitesinde ekstübe olan 35 hasta prospektif olarak çalışmaya alındı. Hastaların mevcut arteriyal kanülasyonlarının olduğu taraftaki üst kol çevresine prob bağlanarak doku oksijen saturasyonu ölçümü yapıldı. Aynı zamanda aynı taraftaki radial arterden ve brakial venden kan örnekleri alındı ve kan gazı analizi yapılarak, buradan elde edilen bilgilerden matematiksel olarak saturasyon hesabı (arterial saturasyonun 1/3’ü + venöz saturasyonun 2/3’ü) yapıldı. Ölçülen ve matematiksel olarak hesaplanan saturasyon değerleri arasındaki Pearson korelasyonuna bakıldı. Bulgular: NIRS yöntemi (INVOS cihazı) ile ölçülen saturasyon değeri ile matematiksel olarak hesaplanan saturasyon değerleri arasındaki Pearson korealasyon katsayısı 0,87 p=0,0001 olarak bulundu. Sonuçlar: rSO2 ile mSO2 arasında güçlü bir korelasyonun (r=0,87) bulunması, NIRS’ın çocuk hastalarda olduğu gibi erişkin hastalarda da, somatik doku saturasyonu ölçümü için kullanılabileceği konusunda umut verici olduğu kanısındayız.