Unikompartmantal Diz Protezinde Öğrenme Eğrisi - Saylık, Murat; Şener, Nadir (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2013)
ÖZET Amaç: 2007-2010 yılları arasında tek cerrahın yaptığı 33 vakanın sonuçla rını değerlendirerek unikompartmantal diz protezlerinde öğrenme eğrisini yorumlamak. Hastalar ve Yöntem: Unikompartmantal diz protezi uygulanan 28’i kadın 5’i erkek 33 hasta değerlendirilmiştir. Hastalarımız, sonuçları zamana göre kı yaslayabilmek için yılları da yansıtacak şekilde 4 gruba bölünmüştür. Hasta grupları arasında yaş ve ameliyat öncesi Knee Society diz skoru açısından istatistiksel farklılık bulunmamaktadır. Hasta grupları; yaş, ameliyat öncesi ve sonrası Knee Society diz skoru, hastaların kişisel değerlendirmeleri, pro tez dizilimi, enfeksiyon, ameliyat süresi, kanama miktarı verileri doğrultu sunda istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Gruplar arasında ameliyat sonrası enfeksiyon varlığı, protez yer leşimi ve hastaların kendi ameliyatlarını kişisel olarak değerlendirmeleri, kanama miktarı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiş tir. Ameliyat süresi ve ameliyat sonrası Knee Society diz skorları arasında ise ilerleyen yıllar içinde istatistiksel anlamlı fark gözlenmiş tecrübe arttıkça ameliyat süresi kısalmış diz skorları iyileşmiştir. Çıkarımlar: Dört yıllık süreç içinde tek cerrahın unikompartmantal diz pro tezi ameliyatlarında ameliyat süresini anlamlı olarak kısaltabildiği ve klinik olarak daha yüz güldürücü sonuçlar alabildiği gözlemlenmiştir. Bu veriler unikompartmantal diz protezi ameliyatlarında yıllara yayılan bir öğrenme eğrisinin varlığını göstermektedir.