PedsQL Sağlık Bakımı Ebeveyn Memnuniyet Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması

Thumbnail Image

2012-01-01

ÖZET Amaç: Bu araştırma, “PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği”nin geçerlik ve güvenirliğinin yapılması amacı ile planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma metodolojik niteliktedir. Araştırmanın verileri J.W.Varni’nin geliştirdiği “PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği” ile top lanmıştır. Çalışma bir üniversitenin çocuk hastanesi kliniklerinden hizmet alan toplam 420 ebeveyn ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştır macının geliştirdiği Genel Bilgi Formu ve “PedsQL Sağlık Bakımı Memnuni yet Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler ebeveynlerle yüz yüze görüşülerek araştır macı tarafından toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde faktör anali zi, Kruskal Wallis varyans analizi, Cronbach’s alpha iç tutarlık testi, yüzde lik ve gruplar arası farkın önemlilik testi, Mann-Whitney U testi testi kul lanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, “PedsQL Sağlık Ba kımı Memnuniyet Ölçeği”nin çocuk hastanesinden hizmet alan ebeveynle rin memnuniyet durumlarını ölçmede Türk toplumu için geçerli ve güveni lir olduğu belirlenmiştir (a =.93). Ebeveynlerin aldıkları hizmetlerden ge nel memnuniyetin yeterli düzeyde olduğu, ancak duygusal destek alabilme, iletişim ve bilgilendirme alanlarında memnuniyet düzeylerinin düşük oldu ğu belirlenmiştir. Sonuç: ”PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği”nin çocuğu hastanede yatan ebeveynlerin memnuniyet durumlarını değerlendirmede kullanımı na yönelik önerilerde bulunulmuştur.