Cilt 12

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11443/111

Effectiveness of Simulation-Based Cooperative Learning Method in Electrocardiography Education
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2021-12-01) Uslu, Yasemin; Kocatepe, Vildan; Ünver, Vesile; Karabacak, Ükke
    ABSTRACT Objective: The study was conducted to evaluate the effectiveness of basic electrocardiography education designed in accordance with the simulation-based cooperative learning method. Methods: This is a single group, quasi-experimental study. A two-day electrocardiography (ECG) education program was designed for the nursing internship (4th year) program (n=125). Data were gathered with pre-posttest, Students’ Satisfaction and Self-Confidence Scale, Simulation Design Scale and Educational Practices Questionnaire. Results: The knowledge pretest score and the knowledge posttest score averages of the students were 40.36±20.24 and 75.39±11.46 respectively, with a significant difference (p=.001; t=-14.78). The mean score for satisfaction with current learning was 4.77±.42 and the mean score for self-confidence was 4.51±.54. The mean total score for Simulation Design Scale was 4.44±.67 and the mean total score for Educational Practices Questionnaire was 4.66±.56. Conclusion: After simulation-based cooperative learning method, knowledge and skills of the students improved also had high self-confidence and satisfaction with learning.
    Dispne Yönetiminde El Fanının Etkisi
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2021-12-01) Kocatepe, Vildan; Can, Gülbeyaz
    ÖZET Dispnenin yönetiminde farmakolojik yaklaşımların yanı sıra farklı non farmakolojik yaklaşımlar da kullanılmaktadır. Yüze soğuk hava uygulamasının 2. ve 3. trigeminal sinirlere soğutma ve hava akışı sağlayarak nefes darlığını azaltıp, egzersiz toleransını arttırdığı belirtilmiştir. Bu mekanizmanın nazal ya da hava yolu mukozasının soğutulması ya da yüz derisinin serinletilmesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Farklı bir bakış açısı ise el fanının solunum afferent sinirlerinden gelen sinyallerin beyin tarafından algılanmasını değiştirerek psikolojik ve duygusal yönetimi sağladığıdır. Yapılan çalışmalarda orta ve şiddetli dispneli hastalara beş dakika boyunca, 15 cm uzaktan, burnun iki yanı ve üst dudağın üst kısımlarına fan uygulanmasının etkili bir yaklaşım olabileceği bildirilmiştir. Bazı çalışmalarda el fanı uygulamasının dispne ile birlikte solunum sayısı ve oksijen saturasyonunu da etkilediği görülmüştür. Pil ile çalışan el fanları hem ucuz hem de taşıması kolay olması ile hastaların tercih edeceği bir araçtır. El fanı uygulamasının yan etkilerinin olmaması ve uygulanabilirliğinin kolay olması hastanın yaşam kalitesini arttırabilir. Bu derlemenin amacı dispnenin yöentiminde el fanının etkisini tartışmaktır.