Olgu Sunumları

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11443/37

İki Defa Endoskopik Sinüs Cerrahisi Geçirmiş Kronik Sinüzitli Hastanın Revizyon Nedenleri: Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-04-01) Ertaş, Burak; Tanyeri, Hasan Murat
    ÖZET Daha önce 2 kere kronik sinüzit nedeni ile FESC (Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi) uygulanmış 45 yaşında erkek hasta; kliniğimize 6 yıldır mev cut olan ve giderek artan burun tıkanıklığı, sarı renkli geniz akıntısı ve yüz de hassasiyet şikayetleri ile başvurdu. Nazal endoskopik muayenede sağda posterior septal deviasyon, osteomeatal üniteye uzanan polipoid mukoza vardı. Her iki alt konka hipertrofikti. Hastanın çekilen BT’sinde sağ maksiller sinüste opasite, aksesuar osteum ve bilateral etmoid hücrelerde mukozal kalınlaşma vardı. Sağda fazla olmak üzere unsinat proçesin varolduğu gö rüldü. Sağda spur tarzında septal deviasyon osteomeatal üniteye basıyordu. Hastaya revizyon FESC, septoplasti ve alt konkalara endoskopik redüksiyon yapıldı. Postop 2 yıllık takiplerinde hiçbir şikayeti kalmayan hastanın, BT görüntülemesinde de kronik sinüzit bulguları düzeldi. Daha önce yapılan inefektif FESC’si, tekrarlayan kronik sinüzite yol açmaktadır. Bozulmuş oste omeatal kompleks anatomisi tekrarlayan sinüzit ataklarını kolaylaştırmak tadır. Temel tekniğe uygun yapılan FESC’si hastanın şikayetlerini düzeltir; kalıcı ve tatminkar sonuçlar sağlar.
    Anemiye Neden Olan Dev İnflamatuar Fibroid Polip: Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-04-01) Vardareli, Eser; Tiftikçi, Arzu; Tözün, Nurdan; Özveri, Emel; Ertem, Metin
    ÖZET Giriş ve amaç: İnflamatuar fibroid polip gastrointestinal sistemin nadir görülen, en sık mide antrumundan köken almakla birlikte gastrointestinal sistemin her yerinde görülebilen lezyonudur. Genellikle 1-3 cm boyutların da olan lezyonun tanısı obtrüksiyona bağlı yakınmalarla veya rastlantısal olarak konulmaktadır. Yazımızda anemiye neden olan dev ileal inflamatuar fibroid polip olgusu sunulmuştur. Olgu: 53 yaşında erkek hasta son haftalarda gelişen güçsüzlük ve renk sol gunluğu yakınması ile başvurdu. Fizik muayene ve laboratuar incelemeleri ile demir eksikliği anemisi tanısı konuldu. Anemi etiyolojisi araştırılırken ya pılan kolonoskopide terminal ileumda valv’den yaklaşık 20 cm proksimalde 7-8 cm boyutunda pedinküle polipoid lezyon mevcuttu. Hastaya laparosko pik segmenter ince barsak rezeksiyonu yapıldı. Lezyonun patolojik incele mesinde iltihabi fibroid polip saptandı. Sonuç :İnflamatuar fibroid polip demir eksikliği anemisine yol açabilen poli poid nitelikteki oluşumların ayırıcı tanısında göz önünde bulundurulmalıdır.
    Primer Perkütan Koroner Girişimin Nadir Bir Komplikasyonu: Sorumlu Lezyona Komşu Koroner Arterde Gelişen Total Oklüzyon
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-04-01) Görgülü, Şevket; Norgaz, Tuğrul; Ergelen, Mehmet
    ÖZET ST yükselmeli miyokard infarktüsü (STYMİ) olan hastalarda, primer per kutan koroner girişim (PKG) sırasında gelişen trombotik ve aterosklerotik materyal embolizasyonu bu işlem içim önemli bir dezavantajdır. Çünkü dis tal embolizasyon bu hastalarda başarılı reperfüzyonu engelleyerek, daha fazla miyokardiyal hasara ve daha kötü prognoza yol açar. Bununla birlikte, primer PKG uygulanan hastalarda nadir olarak proksimal embolizasyon da gelişebilmektedir. Biz bu yazıda, başarılı primer PKG uygulanan iki hastada, proksimal embolizasyona bağlı gelişen total oklüzyon olgularını sunduk. Primer PKG esnasında trombotik materyalin embolizasyonununa karşı kullanılabilecek intrakoroner trombektomi ve distal koruma cihazları gibi çeşitli yöntemler vardır. Fakat bu işlemler yalnızca distal embolizasyona karşı etkili olduklarından, bizim vakalarımızda kullanılmaları durumunda, muhtemelen faydalı olmayacaktı. Bununla birlikte, iki basit teknik vakaları mızda sunduğumuz komplikasyonlara karşı koruyucu olabilir. Bu teknikler; total lezyonun proksimal kısmının dilatasyon sırasında anjiyoplasti balonu ile tamamen kaplanması ve balon dilatasyonu sırasında aşırı basınçtan ka çınmaktır.
    Kardiyak Diyagnostik Kateterizasyon Sırasında Sol Ventriküler Perforasyon Olgusu: Klinik Takip ve Tedavi
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-04-01) Dağdelen, Sinan; Yüce, Murat
    ÖZET Koroner arter hastalığı ön tanısı ile hastaya standart anjiografi sonrası sol ventrikülografi yapılırken, kullanılan “pigtail” sol ventrikül duvarını perfore etti. Gelişen hemoperikardium klinik ve ekokardiyografik olarak takip edil di. Bu komplikasyon, operasyon gerektiren bir durum gelişmeden spontan olarak stabilize oldu ve tamponad gelişmeden noninvaziv takip ile hasta taburcu edildi.
    Çok Nadir Görülen Bir Vasküler Patoloji: İntravasküler Fasiitis (Psödosarkom) ve Cerrahi Tedavisi
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-04-01) Senay, Sahin; Alhan, Cem; Karabulut, Hasan; Bilgi, Selçuk; Dinçer, Alp; Toraman, Fevzi
    ÖZET İntravasküler fasiitis (psödosarkom) yüzeyel veya derin fasyadan köken alan ve küçük/ orta arter ve venleri tutabilen benign reaktif myofibroblastik pro liferasyondur. Nadir görülen bir patolojidir. Progresif vasküler tutulum ile seyredebilir ve malign neoplazmlar ile karıştırılabilir. Bu çalışmada kliniği mizde cerrahi olarak tedavi edilen sol subklavian ven yerleşimli intravaskü ler fasiitisli bir olgu sunulmuştur.