Olgu Sunumları

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
    Item
    Üreterorenoskopi ile Proksimal Üreter Taşı Ekstraksiyonu Sonrası Gelişen İatrojenik Üst Kaliks Rüptürü
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-07-01) Özkan, Burak; Coşkuner, Enis Rauf; Yalçın, Veli
    ÖZET Üreter taşları tedavisinde amaç; minimal invaziv yolla, tek seferde hastayı taşsız bırakacak şekilde maksimum başarıya ulaşmaktır. Bu nedenle ürolog, her vaka için çabuk ve yüksek başarı oranı ile birlikte düşük morbidite sağla yacak en iyi tedavi yöntemini belirlemelidir. Günümüzde üreterorenoskopi nin proksimal üreter taşları tedavisinde başarısı dramatik olarak yükselmiş ve işlemin invazivliği de azalarak ESWL’ ninkine yaklaşmıştır. Burada proksi mal üreter taşı nedeniyle semirijid üreterorenoskopi ile birlikte Holmium la zer litotripsisi kullandığımız ve işlem sonrasında gelişen iyatrojenik üst ka liks rüptürünü anlatmaktayız.
    Servikal Ranula: Bir Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-07-01) Serin, Gediz Murat; Polat, Şenol; Çakmak, Özcan; Tanyeri, Hasan
    ÖZET Plunging veya servikal ranula sublingual bezden kaynaklanan ve mylohyoid kası içinden uzanım gösteren nadir görülen bir mukus ekstravazasyon kisti dir. Mukus doku planlarını ayırarak aşağı doğru iner ve sıklıkla submental veya submandibular alanda şişlik olarak kendini gösterir. Tedavide ile seçe nek plunging ranulanın cerrahi eksizyonudur. Basit eksizyon, marsüpiyali zasyon ve intraoral veya servikal yaklaşımla ranula ve sublingual gland ek sizyonu gibi çeşitli cerrahi varyasyonlar bulunmaktadır. Bu tedavi seçenek lerine rağmen hastaların bir kısmında rekürrens görülmekte ve daha büyük lezyonlar ortaya çıkabilmektedir. Skleroterapi cerrahi önerilmeden önce primer tedavide kullanılabilecek po tansiyel küratif bir tedavi prosedürüdür. Tedavisinde servikal yaklaşım ile sublingual gland ve plunging ranulanın total eksizyonu uygulanan bir olgu sunuldu.
    Item
    Dural Arteriovenöz Fistül (DAVF) Tedavisinde Kombine Yaklaşım: Süperselektif Embolizasyon ve Gamma Knife Radyocerrahisi
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2010-07-01) Peker, Selçuk; Yıldız, Mehmet Erdem; Çizmeli, Olcay; Pamir, M. Necmettin
    ÖZET Dural arteriovenöz fistüller (DAVF) dural arterler ve venler veya sinüsler ara sındaki anormal vasküler bağlantılardan oluşan lezyonlardır. Çok sayıda fis tül içerebilmeleri ve venöz drenaj paternlerindeki değişiklikler tedavi kara rında güçlüklere neden olabilmektedir. Biz bu yazıda sol eksternal karotid arterin orta meningeal ve oksipital dallarından dolan, önce süperselektif olarak embolize edilen ve 3 ay sonraki kontrolde oksipital besleyicilerinin rekanalize olduğu gözlenen DAVF’ li olguya ikinci kez uyguladığımız kom bine süperselektif embolizasyon artı Gamma Knife tedavisini sunmaktayız.