Sayı 4

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11443/87

Kromoblastomikozis, Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2017-04-01) Tosuner, Zeynep; Yıldız, Pelin; Dizman, Didem; Su, Özlem; Can, Füsun; Demirkesen, Cüyan
    ÖZET Kromoblastomikozis, Dematiaceae familyasından mantarların sebep olduğu, genellikle tropik bölgelerde görülen kronik bir mantar enfeksiyonudur. Yetmiş beş yaşında erkek hastanın ayak sırtında bir buçuk aydır olan, ağrısız nodülden alınan biyopsi, histolojik ve konvansiyonel histokimyasal inceleme sonucunda kromoblastomikozis olarak değerlendirilmiştir. Olgu, beklenenin aksine sessiz bir kliniğe sahip olması ve nadir görülmesi nedeniyle sunulmuştur.
    Entrapment Neuropathies of The Lower Extremities
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2017-04-01) Bayramoğlu, Meral
    ABSTRACT Peripheral nerves of the lower extremities might be compressed on their course where the anatomic configuration puts them in a vulnerable position. Neuropathic states can also be the result of any kind of trauma which directly injures the nerves or leads to a state of inflammation around the nerves. A wide variety of etiologies, as well as clinical presentations, may lead to diagnostic challenges for the clinician. The main symptom of a peripheral neuropathy is paresthesia. This could be accompanied by pain and numbness depending on the severity of the compression. The lumbosacral plexus, which arises from the ventral rami of the L1-S3 roots, serves the lower extremities. There are par ticular anatomic sites where the nerves are more vulnerable. A clear identification of the anatomic course, and motor and sensory distribution of each nerve arising from the lumbosacral plexus, is critical in localizing the injury and plan ning the optimal treatment. Electrodiagnostic studies help localize the site of the lesion, give a clue about the severity and potential recovery, and help differentiate any plexopathy and/or radiculopathy. Imaging studies, mostly magnetic imaging, can be ordered to help confirm the entrapment or exclude other pathologies. Most, but not all, of the cases can be treated by conservative measures. Common entrapments of the lower extremities, namely, meralgia paresthe tica, femoral, obturator, sciatic, peroneal and tibial neuropathies will be discussed in this review.
    Laminar Akım ve Uzay Giysisi Kullanılarak Yapılan Total Kalça Artroplastisi ve Total Diz Artoplastisinde Derin Periprostetik Enfeksiyon Oranları; Kısa Dönem Sonuçlar
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2017-04-01) Özden, Vahit Emre; Dikmen, Göksel; Tözün, İsmail Remzi
    ÖZET Amaç: Laminar hava akımı (LHA) ile birlikte uzay giysisi kullanımının erken ve geç derin total kalça protezi (TKP) ve total diz protezi (TDP) enfeksiyonu üzerindeki etkilerini araştırmak. Çalışma Planı: Şubat 2009 ve Ocak 2014 tarihleri arasında hastanemize başvuran 367 hastada yapılan 428 primer TKP (29 eş zamanlı bilateral, 32 sıralı bilateral) ve 127 hastada yapılan 211 primer TDP (68 eş zamanlı bilateral, 16 sıralı bilateral) geriye dönük olarak analiz edildi. LHA’ya sahip standart operasyon odası tüm TDP ve TKP olgularda, uzay giysisi ise TDP olgularında %100 ve TKP olgularında %99,06 oranında kullanıldı. Tüm operasyonlar kıdemli cerrah tarafından yapıldı. Vücut kitle indek sinin (BMI) 40 ve üzerinde olması, aktif sigara kullanımı, operasyon öncesi idrar kültüründe üreme ve burun sürüntüsünde taşıyıcılık olması, enfeksiyon riski açısından için enfekte olan ve olmayan hastalar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama olarak ilk operasyondan sonrasındaki takip süresi 36 ay (dağılım; 6–59 ay) idi. TKP sonrası geç enfeksiyon oranı %0,46 (n=2) ve erken enfeksiyon oranı %0,23 (n=1) olarak tespit edildi. TDP sonrasında erken enfeksiyon oranı %0,47 (n=1) olarak tespit edildi. TKP sonrasında sırası ile preoperatif burun sürüntüsünde pozitif kolonizasyon (p=0,27), asemptomatik bakteriüri ile idrar kültürü pozitifliği (p=1,0), BMI ≥40 olması (p=1,0), aktif sigara kullanımı (p=0,28) ve farklı yüzey seçeneklerinin kullanıldığı gruplarda (p=0,12) enfeksiyon görülme oranları arasında fark tespit edilemedi. Bilateral eş zamanlı ile sıralı uygulamalar arasında protez çevresi enfeksiyonu gelişme oranları arasında fark yoktu (p>0,05). Çıkarımlar: Kliniğimizde LHA ve uzay giysisinin birlikte kullanılarak yapılan total eklem artroplastisi sonrası takiplerinde, de rin enfeksiyon oranları literatür ile uyumlu olarak tespit edilmiş ve erken dönem enfeksiyonda literatürde daha önce belirtilen değerlerden daha düşük oranlar elde edilmiştir. LHA ile birlikte uzay giysisinin erken ve geç dönem periprostetik enfeksiyonu önlemedeki etkisini ortaya koymak için çok merkezli ve prospektif randomize kontrollü uzun takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
  • Collection
    Derlemeler