Olgu Sunumları

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11443/187

Nadir Görülen Bir Osteopetrozis Tarda Olgusu: Radyolojik Bulgular
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2012-01-01) Özcan, Ümit Aksoy; Ocak, Şükrüye Firuze; Ratip, Siret
    ÖZET Osteopetrozis klinikte tekrarlayan kırıklarla seyreden ve jeneralize kemik dansite artımı, kemik içinde kemik görünümü ile tipik radyografik bulguları olan herediter bir kemik anomalisidir. Çalışmamızda nadir görülen bir osteopetrozis tarda olgusu ele alınmıştır. Öksürük şikayetiyle gelen 35 yaşında bayan hastanın özgeçmişinde şiddetli anemi ve trombositopeniye bağlı kan transfüzyonları bulunmaktadır. Hastanın akciğer grafisinde kosta ve vertebralarda diffüz osteoskleroz dikkati çekmiştir. Paranazal sinüs grafisinde yüz kemiklerinde ve kalvaryumda artmış dansite izlenmektedir. Osteopetrozis nadir görülmekle beraber diffüz osteoskleroz ayırıcı tanısında dikkate alınmalıdır
    Pantotenat Kinaz ile İlgili Nörodejenerasyon (PKAN)‘a Bağlı Distonide Derin Beyin Stimülasyonu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2012-01-01) Işık, Uğur; Akgün, Yasemin; Peker, Selçuk; Özek, Memet
    ÖZET Pantotenat kinaz ile ilgili nörodejenerasyon (PKAN) çocukluk çağında baş layan ve hızla ilerleyen, nadir görülen, otozomal resesif bir hastalıktır. Etkili bir medikal tedavisi bulunmayıp, distoni için talamotomi ve pallidotomi gibi sterotaktik cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Globus pallidusa (GP) derin beyin stimülasyonu (DBS) uygulanması dirençli distonide son yıllarda uygulanan alternatif bir yöntemdir. Burada PKAN’a sekonder distonisi olan ve ikisinin derin beyin stimülasyonuna çok iyi yanıt verdiği toplam üç has ta sunulmaktadır.
    Formik Asit’e Bağlı Kimyasal Yanık: Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2012-01) Yazar, Şükrü; Sağlam, İbrahim; Kılıç, Berna
    ÖZET Formik asit sanayide ve giderek artan oranda tarımda kullanılan bir organik asittir. Kuagulasyon nekrozu oluşturarak doku hasarı oluşturur. Formik asit yanıklarında asidoz, hemoliz, hemoglobinüri gibi sistemik toksisite be lirtileri gelişebilir. Biz bu yazıda formik asite bağlı yanık olgusunu sunarken kimyasal yanıklara yaklaşımdan kısaca bahsedeceğiz
    Tibia Longitudinal Stres Kırığı: Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Bilgisayarlı Tomografi Bulguları
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2012-01-01) Türk, Ali; Can, Ulaş; Saygılı, Özlem; Taşer, Ömer; Akcan, Hüseyin
    ÖZET 22 yaşında profesyonel basketbol oyuncusu erkek hasta, bir haftadır süre gelen eforla oluşan sol bacakta ağrı şikayeti ile ortopedi kliniğine başvur du. İki yönlü kruris grafisinde eski fibula kırığına bağlı değişiklikler dışında patolojik bulgu izlenmezken üç fazlı kemik sintigrafisinde tibiada vertikal uzanımlı aktivite artışı saptandı. Çok kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) incelemesinde tibia orta-distal diafiz anteromedial yüzde kraniokaudal 9 cm’lik segmentte kortikal kleft saptandı. Magnetik Rezonans Görüntüle mede (MRG) tibiada kortikal klefte eşlik eden kemik iliği ödemi ve yumuşak doku değişiklikleri mevcuttu. Radyolojik bulgular ışığında tibiada lon gitudinal stres kırığı tanısı konuldu. İstirahat ve medikal tedavi ile hasta nın şikayetleri belirgin geriledi ve bir ayın sonunda aktif spor yaşantısına geri döndü. Olgu sunumumuzda literatürde az rastlanan tibia longitudinal stres kırığının direkt grafi, ÇKBT, MRG ve sintigrafi bulguları literatür bulgu ları eşliğinde tartışılmıştır.
    Küçük Hücreli Akciğer Kanserinin Mide Metastazı: Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2012-01-01) Çalıkuşu, Züleyha; Atalar, Banu; Tiftikçi, Arzu; Uğurluer, Gamze; Er, Özlem; Göksel, Süha
    ÖZET Mideye kan yolu ile metastaz nadir görülen bir durumdur. Literatürde mi deye kan yolu ile en sık metastaz yapan karsinomlar sıklık sırasına göre, malign melanoma, meme kanseri ve akciğer kanseridir. Midenin metas tatik lezyonları sıklıkla asemptomatiktir. Bu hastalarda prognoz çok kö tüdür. Biz burada mide metastazı saptanan küçük hücreli akciğer karsi nomlu hastayı, nadir görülmesi nedeni ile literatür eşliğinde sunulması nı amaçladık.