Acıbadem Sağlık Bilimleri Dergisi

Permanent URI for this communityhttps://openaccess.acibadem.edu.tr/handle/123456789/1

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Assessment of the Relationship between University Students’ Food Consumption and Anthropometric Measurements and Phase Angle
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2022-01-01) Ekici, Merve; Arıtıcı Çolak, Gözde
    ABSTRACT Purpose: This study was carried out to assess the relationship between university students’ food consumption and anthropometric measurements, and phase angle (PA). Methods: The study was conducted with a total of 240 students between the ages of 18-25 studying at the Department of Nutrition and Dietetics at Agri Ibrahim Cecen University Health School. Research data were collected using a questionnaire that included about demographic information and questions about physical activity levels and three day food consumption record was taken. Lastly, anthropometric measurements of the students were performed by the researcher in person. Results: The study’s findings revealed that the students’ energy intake was lower than their energy expenditures. The body mass indexes (BMI), and waist circumferences of female and male students were calculated as 21.8 ± 3.2 kg/m2 and 23 ± 3.4 kg/m2 , and 75.2 ± 8.1 cm and 85 ± 10 cm, respectively. The PA was 5.7 ± 0.5º in female students and 6.7 ± 0.5º in male students (p<0.05). Conclusion: The study’s findings revealed that male students had significantly higher PA values. The PA values of female students were found to have increased with BMI, waist circumference, and body muscle mass values. There was also no significant relationship between students’ PA values and and food consumption levels regardless of gender.
  • Thumbnail Image
    Item
    Laparoskopik Sleeve Gastrektomi Operasyonunun Kısa Dönemde Besin Alımı, Biyokimyasal Kan Parametreleri ve Antropometrik Ölçümlere Etkisinin Değerlendirilmesi
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2021-12-01) Arıtıcı Çolak, Gözde; Sağlam, Duygu
    ÖZET Amaç: Laparoskopik sleeve gastrektominin ameliyat sonrası kısa dönemde (6 ay) besin alımı, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal kan parametrelerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya Acıbadem Taksim hastanesine Haziran 2018 – Eylül 2018 tarihleri arasında laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu geçiren 21 gönüllü kadın birey katılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların genel özelliklerini belirlemeye yönelik anket formu uygulanmış, operasyon öncesi ve operasyondan 6 ay sonraki besin tüketimleri, vücut ağırlıkları ve biyokimyasal kan parametreleri değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS Windows 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bu çalışma Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi tıbbi araştırmalar değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilmiş 2017-4/20 karar numarası ile tıbbi etik yönden uygun bulunmuştur. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 42.04 yıldır. Operasyon öncesi BKI değerleri ortalaması 40.7±8.0 kg/m2 iken altı ayın sonunda 28.9±5.7 kg/m2 olarak belirlenmiş ve aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Altı ayın sonunda açlık kan glukozu, trigliserit, LDL-kolesterol, total kolesterol, ALT ve AST değerlerinde azalma, HDL-kolesterol değerinde ise artmanın olduğu ve aradaki farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.05). Operasyon sonrasında kadınların total enerji ve makro besin öğelerinin alımında önemli azalmanın olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Çalışmanın sonunda laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu sonrasında kısa dönemde biyokimyasal kan parametrelerinde ve antropometrik ölçümlerde operasyon öncesi dönem ile karşılaştırıldığında önemli azalmaların olduğu bu durumun uzun dönem devam etmesi ve kaybedilen ağırlığın korunması durumunda obezite kaynaklı hastalıklara yakalanma olasılığının azalabileceği sonucuna varılmıştır.