Sayı 1

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11443/48

Yenidoğanda Bilateral Büyük Multikistik Overlerler ve Primordial Foliküllerin Yokluğunda Tedavi Seçiminde Güçlük: Bir Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2011-01-01) Abbasoğlu, Latif; Türk, Ali; Özcan, Alihan
    ÖZET 30 yaşında, gravida 1 hastanın 30. gebelik haftasında yapılan rutin ultra sonografisinde fetusta her ikisi de 5’ er cm çapında olan bilateral over kis ti saptandı. Postnatal ultrasonografi ve MR her iki overde (R:10 cm, L:7 cm) solid komponent olmaksızın multikistik lezyonlar ve barsak ve böbreklerde itilme ortaya koydu. Operasyonda bilateral wedge biyopsi alındıktan sonra drilling işlemi ile kitleler küçültüldü. Histopatolojisinde hiç primordial foli kül görülmezken, multipl aluteinize folikül kisti olarak rapor edildi. Olgu muz özellikle bilateral olduğundan ve normal over dokusu bulunmadığın dan tedavi seçimi açısından güçlük arzetmektedir.
    Pankreatoblastom: Çocukluk Çağının Nadir Bir Tümörü
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2011-01-01) Türk, Ali; Saygılı, Özlem; Can, Ulaş; Örmeci, Tuğrul; Ayan, İnci
    ÖZET Pankreatoblastom pankreas kaynaklı nadir görülen bir çocukluk çağı tümö rüdür. Çocuklarda en sık görülen pankreas tümörü olmakla beraber litera türde yaklaşık 100 olgu bildirilmiştir. Çalışmamızda pediatrik pankreatob lastom olgusunun radyolojik görüntüleme bulguları sunulmuştur. Karın sol üst kadranda ailesi tarafından farkedilen ele gelen kitle şikayeti ile başvu ran dört yaşındaki kız çocuğunda tüm batın ultrasonografisinde kistik nek rotik alanlar ve kalsifikasyon kümeleri içeren heterojen görünümde kitle saptandı. BT ve MRG’de kitlenin pankreas kuyruk ve korpus kesiminden kay naklandığı görüldü. Ayrıca karaciğerde metastaz ile uyumlu lezyonlar sap tandı. Biyopsi sonrası pankreatobastom tanısı konulan olguya total kitle ve metastaz rezeksiyonu yapılarak kemoterapi uygulandı. Pankreatoblastom ender görülmekle beraber çocuklarda üst karın bölgesinde yerleşim göste ren kitlelerin ayırıcı tanısında düşünülmelidir.