Sayı 2

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11443/107

Toksoplazma Koryoretinitine Bağlı Geniş Seröz Makula Dekolmanı: Olgu Sunumu
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2020-02-02) Yılmaz Tuğan, Büşra; Karabaş, Levent; Özkan, berna
    ÖZET Toxoplasma gondii koryoretinite sebep olabilen zorunlu intraselüler parazittir. Çoğunlukla kendine sınırlı bir hastalık olmasına rağmen optik sinir ya da maküla tutulumuna ve/veya ağır vitreus inflamasyonuna sekonder gör me keskinliğini azaltabilir. Enfeksiyonun ‘klasik’ bulgusu pigmente koryoretinal skardır. Kenarında tüysü beyaz, nekrotizan retinokoroidit odağı görülebilir. Biz burada hızlı ve uygun bir tedavi sonucu anatomik ve fonksiyonel başarı elde ettiğimiz geniş seröz maküla dekolmanı ile komplike olmuş bir toksoplazma koyoretiniti olgusunu sunmayı amaçladık.
    Sağlık Hizmetlerinde Podolojinin Gelişimi ve Eğitimine Genel Bir Bakış
    (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2020-02-02) Çoban, Derya; Bektaş, gülfer
    ÖZET Podoloji, podos- (ayak) ve -loji (bilim) sözcüklerinden oluşan ve dünyada tarihi çok eskilere dayanmasına rağmen, Türkiye’de çok yeni olan bir bilim dalıdır. Türkiye’deki gelişimi 2008 yılında Podoloji Derneği’nin kurulmasını takip eden çalışmalarla ve podologluğun meslek kanununun 26.04.2011 tarihinde yayınlanmasıyla başlamıştır. Podo loji, vücudumuzda organ fonksiyon bozukluklarının alt ekstremitede sinir, damar, eklem, cilt üzerine olan olum suz etkilerini tanımlayan ve verdiği hasarı önleyici tedbirlerle azaltmaya çalışan bir sağlık mesleğidir. Türkiye’deki mesleki gelişimi çok yeni olmakla birlikte dünyada gelişimi eskilere dayanmaktadır. Bu çalışmadaki amaç, konjenital, edinsel ya da travmaya bağlı olarak gelişen ayak hastalıklarına yönelik birtakım primer / önleyici / koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri veren podoloğun eğitimini, podoloji alanına giren uygulamaları ve podologların mesleki gelişimini inceleyerek, Türkiye’de podolojinin sağlık hizmet sunumundaki yerini ve önemini vurgulamaktır.
  • Collection
    Derlemeler